{ "title": "Gut Diyeti", "image": "https://www.guthastaligi.gen.tr/images/gut-diyeti.jpg", "date": "20.01.2024 01:50:43", "author": "Nağme", "article": [ { "article": "
Gut diyeti, bir nevi vücudun protein eksikliğinin giderilmesi için yapılması gerekenleri gösteren bir diyettir. Gut kelime anlamı olarak protein yapısında bulunan pürinin, metabolizmasının bozukluğu nedeni ile ortalığa çıkan bir hastalıktır. Bazı protein içeren besinlerde bulunan pürinin, metabolize edilememesi sonucu oluşan hastalıktır. Bu hastalıkla pürinin vücutta kullanılması sonucu oluşan ürik asit eklemlerde birikerek şiddetli ve kötü ağrılara neden olmaktadır. Bu nedenle beslenmemizde ürik asit oluşturan pürinden zengin olan yiyeceklerden sakınmamız gerekmektedir. (Hangi besinden sakınmamız gerektiği aşağıdaki tabloda yazmaktadır.) Gut daha çok 40 yaş üstü erişkinlerde; genellikle de şişman erkeklerde ve alkolü fazla kullanan kişilerde görülür. İlaç tedavisi ağrıların giderilmesine ve ürik asidin atılmasına yardımcı olmaktadır. Tıbbi tedavinin yanında pürinden sınırlı bir şekilde diyet önemlidir. Ayrıca vücutta bulunan ürik asidin dışarı atılması içinde bol bol su tüketilmesi gerekmektedir. Şimdi sizlere neleri yemeniz gerektiğinden ve nelerden sakınmanız gerektiğinden bahsedeceğiz.

PROTEİN İÇERİKLERİNE GÖRE SINIRLI BİR ŞEKİLDE ÖNERİLEN BESİNLER

Bu kategoride bulunan besinlerden sadece günde 1 porsiyon yemeniz gerekmektedir. Burada bulunan ürünlerden eğer günde 1 prosiyondan fazla yerseniz yine sağlınız için tehlikeli durumlar yaratabilir.
SERBEST BESİNLER

Bu kategorimizde bulunan besinleri ise gün içerisinde istediğiniz gibi istediğiniz miktarda tüketebilirsiniz. Bu kategoride bulunan besinler ne kadar tüketirseniz tüketiniz sağlığınız için herhangi bir problem yaratmaz.

Süt ve Süt Ürünleri

Süt (Yağsız veya az yağlı)
Yoğurt (Yağsız veya az yağlı)
Peynir (Yağsız veya az yağlı)
Ekmek Grubu

Buğday unu, Tarhana, Şehriye, Pirinç, Makarna, Mısır, Erişte, Beyaz ekmek, Mısır ekmeği, Kuskus, Leblebi, Kestane, Yufka böreği.

Sebzeler

Yukarı da sınırlı bir şekilde yemenize izin verilen sebzeler dışındaki diğer bütün sebzeler yemeniz için serbesttir.

İçecekler

Meşrubatlar, Çay, Kahve.

Tat Vericiler

Tere, Maydanoz, Tuz, Nane, Tüm baharatlar.

Tatlılar

(Fazla tüketimi kilo alımına sebep olacağı için haftada 1 porsiyon tüketmeniz yeterlidir.)
Muhallebi, Sütlaç, Sade kuru pasta, Jöleli tatlılar, Reçel, Bal, Kek.

YAĞLAR

Yemekler ile günde;
1 kaşık bitkisel sıvı yağlardan birisi (Ayçiçeği, soya, vb. Yağlar) ve 1 kaşık zeytinyağı veya 5 adet siyah zeytin.

YENİLMEMESİ GEREKEN YİYECEK VE İÇECEKLER
" } ] }